Ugrás a tartalomra

Kórházi Egészségfejlesztési Program

Kórházi Egészségfejlesztési Program

 

A Magyar Kórházszövetség (MKSZ) a Belügyminisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága támogatásával és a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság (MEMT) szakmai partnerségében 2023. novemberétől komplex egészségfejlesztési programot indít a hazai fekvőbeteg intézményekben országosan és pilot jelleggel bővebb szolgáltatási csomag kialakításával 10 kiválasztott intézményben. A program célja a kórházak egészségfejlesztési profiljának kialakítása és/vagy bővítése, amivel hozzájárulnak az egészségügyi dolgozók és tágabb értelemben a lakosság egészségtudatosságának növeléséhez, a betegségek megelőzéséhez. A programok megvalósításához az Egészségfejlesztési Irodák bevonását ajánljuk, ezáltal szinergiák megteremtésére nyílik lehetőség a járóbeteg- és kórházi szakellátás, valamint a lakossági színtereken zajló egészségfejlesztési tevékenységek között. 

A program fókuszában az egészségügyi dolgozók állnak, hiszen tudjuk és látjuk, hogy mentálisan és fizikálisan is megterhelő az a gyógyító, betegápoló tevékenység, amit nap mint nap végzünk kórházainkban. Ennek értelmében, a most meghirdetett program egy hosszú távú koncepció első lépése, amely 2023. november 1. és 2024. június 30. között zajlik. 

A program hangsúlyos elemei az egészségügyi intézményekben a hatékony, könnyen tervezhető munkahelyi egészségfejlesztés, kórházaink egészséges színtérré való alakítása, valamint a lakossági egészség-edukáció. A programban megalapítjuk az „Egészségfejlesztő Kórház Díj”-at, mely pályázati rendszerben értékeli és díjazza azon kórházakat, amelyekben a legjelentősebb egészségfejlesztési célkitűzések valósulnak meg 

  • a munkahelyi egészségfejlesztés, 
  • a dolgozók egészségét támogató kórházi színtér kialakítása, valamint 
  • a lakossági egészség-edukáció terén. 

Az első Egészségfejlesztő Kórház Díj -at azok a kórházak kapják meg, amelyek a mostani programperiódus során a legkiemelkedőbb és legszélesebb körű egészségfejlesztési aktivitást nyújtották a fenti három kategóriában. 

A Kórházi Egészségfejlesztési Program egyik hangsúlyos eleme az „Országos Kórházi Egészségkihívás”, amely 2024. március 1-én kerül meghirdetésre és március 15-én indul. A kihívás célja a kórházi dolgozók fizikai és mentális egészségének támogatása, a dolgozók egészségmagatartásának javítása, kiemelt fókusszal a rendszeres örömteli testmozgás elősegítésére és az egészségkárosító magatartás, káros szenvedélyek visszaszorítására. Az egészségkihívás időtartama során monitorozzuk a résztvevők egészségi állapotát és egészségmagatartásának változását (bemeneti és kimeneti kérdőívek segítségével). A legeredményesebb csapatokat és egyéni teljesítményeket 2024. évi Semmelweis-napi ünnepség keretében jutalmazzuk.