Ugrás a tartalomra

Egészségfejlesztő Kórház Díj pályázat felhívás

Az “Egészségfejlesztő Kórház Díj” pályázati eljárás keretében ismeri el és díjazza azon hazai közfinanszírozott fekvőbeteg-ellátó intézményeket, ahol kiemelkedő és széleskörű egészségfejlesztési tevékenységek valósulnak meg az alább részletezett kritériumok mentén. 

A díj három kategóriában kerül odaítélésre:

 • országos intézet vagy klinikai központ
 • vármegyei irányító kórház,
 • városi kórház vagy szakkórház

Minden évben, mindhárom kategóriában egy-egy, a zsűri által kiválasztott intézmény “Egészségfejlesztő Kórház Díj”-ban részesülhet. A Díj egy emlékplakett, melyet a kórház egy jól látható részén ki lehet helyezni. Az emlékplakett mellett a díjazott intézmények egy 2 millió Forint értékű sportszer utalványt kapnak.

Az emlékplakettre felkerülő felirat: „Egészségfejlesztő Kórház”, valamint az adományozás éve.

A “Egészségfejlesztő Kórház Díj” című pályázat 2023-ban első alkalommal kerül meghirdetésre, a továbbiakban minden évben új pályázat indul. Az “Egészségfejlesztő Kórház díj” odaítéléséről 6 fős szakmai zsűri dönt, pontozás alapján. A zsűri a kórházak beadott pályázata alapján, kiválasztja azokat a kórházakat, melyek elnyerik az adott évben az “Egészségfejlesztő Kórház Díj-at.” 

Az első, “Egészségfejlesztő Kórház Díj” 2023/2024 címet azok az intézmények kapják (egy országos intézet vagy klinikai központ, egy vármegyei irányító kórház, egy városi kórház vagy szakkórház), amelyek a mostani program periódus alatt a legkiemelkedőbb és legszélesebb körű egészségfejlesztési programokat valósították meg az alábbi három témában:

 • Munkahelyi egészségfejlesztési programok
 • Egészséget támogató kórházi környezet
 • Egészségkommunikáció

1. “Egészségfejlesztő Kórház Díj” kritériumai:

A pályázatok elbírálásának szempontjai között a zsűri kiemelten értékeli az alábbi programok, fejlesztések megvalósítását:

1.1. Munkahelyi egészségfejlesztési programok (maximum 40 pont)

1.1.1. Részvétel az MKSZ által 2024. március 1-jén meghirdetett, 2024. március 15-től induló Országos Kórházi Egészségkihívásban.

1.1.2. Aktív életre való ösztönzés: 

 • rekreációs és sport lehetőségek biztosítása az intézményben (pl. sport foglalkozások, sportklubok létesítése),
 • az aktív életstílus és a sportolás támogatása (pl: dolgozói kedvezmények biztosítása), 
 • kórházi közösségi sportesemények/sportnapok szervezése, 
 • részvétel országos sportversenyeken, kihívásokon  

1.1.3. Lelki egészség támogatása: 

 • a dolgozók számára lelki egészséget támogató csoportok létrehozása, szupervízió biztosítása, 
 • mentális egészséget támogató, készségeket fejlesztő képzések tartása, 
 • közös intézményi rekreációs események szervezése

1.1.4. Minimálintervenció, valamint egyéni és/vagy csoportos dohányzás leszokás támogatás biztosítása a kórházi dolgozók és a betegeik számára. A dohányfüst- és nikotinos aeroszol-mentes környezet promótálása.

1.2. Egészségkommunikáció (maximum 20 pont)

1.2.1. Célzott, tudományos alapokon nyugvó egészségfejlesztési üzenetek megfogalmazása a kórházba látogatók számára írott és digitális kórházi felületeken (például plakátok, digitális tájékoztató egységeken betegségmegelőzéssel kapcsolatos tartalmak vetítése, stb.).

1.2.2. Helyi médiával, helyi influenszerekkel való szoros együttműködés egészségfejlesztési és egészségvédelmi témákban.

1.2.3. A Kórházszövetség, valamint szakmai szervezetek egészségfejlesztési üzeneteinek minél szélesebb körű, többféle platformon, kommunikációs csatornán történő megosztása a dolgozók és a betegek felé.

1.3. Egészséget támogató kórházi környezet: (maximum 40 pont)

1.3.1. A dolgozók mentális és fizikai egészségét támogató gyakorlatok, tippek a kórházi felületeken, tereken és kommunikációban.

1.3.2. Egészséges büfé és menza kínálat kialakítása, biztosítása, az egészségtelen alternatívákhoz való hozzáférés korlátozása mellett.

1.3.3. Kórházi közösségi terekben ivóvíz biztosítása ún. vízszigetek kialakításával. 

1.3.4. Sportoláshoz öltözők, zuhanyzók biztosítása.

1.3.5. A munkába járáshoz a tömegközlekedés, valamint kerékpáros közlekedés népszerűsítése, támogatása, kerékpártárolók fejlesztése.

1.4.   Lehetőségek extra pontok gyűjtésére:

 • 10 pont: részvétel az Országos Kórházi Egészségkihívásban az intézményi dolgozók legalább 10%-val
 • 10 pont: a dohányzó kórházi munkatársak legalább 10%-nak bevonása a dohányzás leszokás támogatás folyamatába 2024. április 1-ig.
 • 10 pont: Egészségfejlesztési Iroda bevonása a programok megvalósításába

2. A pályázat formai követelményei:

2.1. A pályázaton való elindulás regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni az alábbi linken lehetséges 2023. december 22-ig a regisztrációs űrlap kitöltésével. 

 A regisztrációt követően, a pályázó kórházak számára lehetőség van szakmai konzultációra a programok tervezéséhez, fejlesztéséhez, megvalósításához a program szakmai vezetői csapatával.

2.2. A benyújtandó pályázati anyag három részből áll:

2.2.1. Egy, maximum 3 A4-es oldal terjedelmű, 12-es Times New Roman betűmérettel írt összefoglaló a kórházban megvalósult egészségfejlesztési tevékenységekről a fent részletezett kritériumok mentén, a pályázat időtartama alatt.

2.2.2. A kórház honlapján az egészségfejlesztési tevékenységek számára egy dedikált aloldal létrehozása, ahol a program keretében megvalósuló tevékenységeket, fejlesztéseket részletesen dokumentálni szükséges. Elvárás az összefoglalóban a megvalósított programokhoz, fejlesztésekhez a honlap releváns linkjének feltüntetése.  

2.2.3. Egy rövid, maximum 3 perces videó a megvalósult kórházi programokról, környezetről, fejlesztésekről.

2.3. A pályázati anyagokat az alábbi címre küldjék el: egeszsegfejlesztes@korhazszovetseg.hu

2.4. A pályázati anyag benyújtási határideje: 2024. április 28.

3. Pályázati határidők:

3.1. Regisztráció: 2023. november 14 - 2023. december 22. 

3.2. Pályázati anyag benyújtásának határideje: 2024. április 28.

3.3. Nyertesek kihirdetése, ünnepélyes díjátadó: A díjátadó a Magyar Kórházszövetség konferenciáján, 2024. május 8-án a 15.00 – 16.30 óra között megrendezésre kerülő KÓRHÁZI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉS DÍJÁTADÁS c. szekcióban lesz. Helyszín: Mátraháza, Hotel Ózon & Luxury Villas****superior (3233 Mátraháza, Ózon u. 1.)
A nyertesek rövid videói bemutatásra kerülnek a konferencián. 

4: Adatok kezelése

Az e-mailben megküldött fotók és videók szerzői joga a pályázóé.

A  pályázó felelősséget vállal arra, hogy a pályázatban résztvevő munkavállalói hozzájárulásukat adták ahhoz, hogy róluk a pályázatban való részvétel során kép és hangfelvételek készüljenek és ezek felhasználási jogát a pályázatban résztvevő munkavállalók a  pályázó kórháznak átengedik.A pályázó  a pályázat benyújtásával a Magyar Kórházszövetség számára további felhasználási jogot ad a kisvideók és fotók változatlan formában történő bemutatására a pályázat eredményének hirdetésekor, illetve a program kommunikációjában, népszerűsítésében. A Magyar Kórházszövetség vállalja, hogy a szerzői joggal védett tartalmat kizárólag jogszerűen, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvénynek megfelelően használja fel.

A zsűri tagjai, valamint a pályázati adatok kezelője a rendelkezésre bocsátott intézményi adatokat bizalmasan kezelik, harmadik személynek nem adják át. A pályázati anyagokat a pályázat kiírója 5 évig őrzi meg. 
A Magyar Kórházszövetség a természetes személyekkel kapcsolatos mindennemű információt mindenkor az Európai Parlament és a Tanács 2019/679 számú Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) és az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) rendelkezéseinek megfelelően kezel. Az adatkezelés célját és részleteit, valamint az érintettek jogait a Magyar Kórházszövetség Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzata tartalmazza 

A pályázati űrlapon az adatgyűjtés célja a pályázók azonosítása és a kapcsolattartás. Megőrzési idő: 5 év.