A Magyar Kórházszövetség Üzenetei

Dr. Velkey György a Magyar Kórházszövetség új elnöke

A Bethesda Kórház főigazgatóját 2022. június 1-én a Magyar Kórházszövetség XXXIV. Kongresszusának kötelező tisztújító közgyűlésén választották meg. Elődje Dr. Ficzere Andrea és Prof. Dr. Nagy Lajos, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház főigazgatója elnökhelyettesként segíti az új elnök munkáját. A Magyar Kórházszövetség Siófokon tartja háromnapos konferencia sorozatát közel 1000 résztvevővel.

A Magyar Kórházszövetség üzenetei

2022

Az elmúlt három évben a Magyar Kormány gyors és hatékony irányításával az egészségügy szereplői sikeresen legyőzték a járványt. Közben gyógyították a betegeket és oltották a lakosságot, valamint helytálltak a menekültek ellátásában is. Ez a heroikus küzdelem azonban új problémákat is felszínre hozott.

Betegeink hálásak a járványbeli erőfeszítésekért, a gyógyításukért, de visszatérő panaszuk, hogy nehezen tájékozódnak a rendszerben, és sokat kell várniuk a vizsgálatokra és a műtétekre. Visszajelzik azt is, hogy a remélt mértékű béremelés hiányában az őket ellátó kevés ápoló is elkeseredett. Munkatársaink az elmúlt két és fél év gyors alkalmazkodást és önfeláldozást igénylő munkájában elfáradtak, sokan kiégtek. A hátrányos helyzetű térségekben az alapellátás meggyengült, és a kórházakban is kevés az orvos. A kemény, nyílt piaci versenyben intézményeink nem képesek megtartani a gazdasági és műszaki dolgozóikat sem. A hálapénztől való megszabadulás átláthatóbbá és etikusabbá tette a kórházi viszonyokat. Sajnos azonban a legális anyagi érdekeltségi rendszer kidolgozásának hiánya és a rögzített összegű, teljesítményt és minőséget nem értékelő intézményi finanszírozás miatt a több és jobb munkát orvosi és kórházi szinten sem díjazza a rendszer. A súlyos betegeket ellátó kórházak pénze az infláció- és árfolyamkövetés hiányában kevés a gyógyszerekre, műszerekre, kötszerekre és a rezsire. Az egészségügy irányítása az elmúlt években több minisztériumból történt, és a kórházak vezetési szerkezetének átalakítása is megkezdődött, ezért bizonytalanok lettek az igazodási pontok.

A Magyar Kórházszövetség tagkórházai révén jól ismeri és értékeli a sikereket és látja a veszélyeket. Tapasztalatait készséggel megosztja a döntéshozókkal, és az átalakítási és fejlesztési elképzelésekről, az irányítási rendszerről, az egészségpolitikai tervekről, valamint a jogszabály-javaslatokról megalapozottan mond véleményt. Tisztelettel kéri a döntéshozókat és a társadalmat, hogy használják ezt a tudást!

A Kórházszövetség a betegek és a kórházi dolgozók jobb közérzetéért is tevékenykedik. Kiemelt feladatának tartja az emberibb, és lehető legmagasabb szintű ellátást, valamint a szereplők kölcsönös tiszteletét és megbecsülését. Ezért szervezi évről évre az egyik legsikeresebb hazai egészségügyi kongresszust, mutatja be a legújabb innovatív technológiákat, építi fel a családbarát kórházi kultúrát, és ápolja a határon túli magyar kórházvezetőkkel a kapcsolatot. A Szövetség emellett díjazza a legkiemelkedőbb szakembereket és csoportokat, és javítja a szereplők közérzetét intézményekbe vitt szeretetjelekkel, egyebek mellett zenével és munkatársi üdülési lehetőségekkel. Ezek az apróbb – nagyobb gesztusok teszik az utasítási rendszeren alapuló egészségügyet egymást támogató orvosok, ápolók és menedzserek, valamint intézetek és hatóságok hálózatává, vagyis a betegek és a munkatársak számára is élhetőbb térré.

Siófok, 2022. június 1.

A Magyar Kórházszövetség Közgyűlése