Meghirdették a Családbarát Kórház 2020 pályázatot

A Családbarát Kórházi Osztály 2020 és mátrix intézmények pályázat beadási határideje 2019. december 16., míg a Családbarát Kórház 2020 díjra 2020. február 24-éig lehet benyújtani a jelentkezéseket.

A kórházi közérzet javítása szempontjából nagyon fontos mozzanat volt, amikor a Magyar Kórházszövetség két évvel ezelőtt csatlakozott a Három Királyfi, Három Királylány mozgalomhoz, és közösen megalapították a Családbarát Kórház, illetve a Családbarát Kórházi Osztály díjakat. Az alapítók célja az volt, hogy a családbarát szemlélet minél inkább elterjedjen, ezzel segítve a kórházi dolgozók jobb munka-magánélet egyensúlyát, nagyobb megbecsülését valamint a betegek és hozzátartozóik minél emberibb kiszolgálását.

A pályázat elbírálásakor elsősorban a családbarát szemlélet szervezetet, döntéseket, napi munkát átható voltát vizsgálják és nem az anyagi ráfordításokat helyezik fókuszba. A pályázattal családbarát kórházi osztályok jó gyakorlatait kívánják kiemelni, de a cím hozzásegítheti az egész intézményt ahhoz, hogy Családbarát Kórház-díjban részesülhessen.

A 2018-ban első ízben kiírt pályázatra számos pályamunka érkezett, az első Családbarát Kórház díjat a Bács-Kiskun megyei Kórház vehette át az MKSZ áprilisi konferenciáján, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának konferenciáján pedig külön szekcióban mutatták be a pályázaton nyertes osztályok pozitív tapasztalatait. „Ismerve, milyen problémákkal küzdenek az orvosok és dolgozók a mindennapi munka során, sokan kételkedtek abban, sikeres lehet-e egy ilyen kezdeményezés a kórházi környezetben” – emelte ki Velkey György, az MKSZ elnökhelyettese. Hozzátette: Egy év alatt kiderült, hogy a pályázat megjelenése a kultúraváltás első lépése volt az intézményekben. Újvári Enikő, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alelnöke szerint a fiatal munkavállalók azt várják el, hogy olyan munkaközösségben dolgozhassanak, ahol figyelembe veszik az igényeiket, ugyanakkor fontos számukra a közösség.