A Magyar Kórházszövetség első ízben rendezte meg Őszi Szakmai Napok rendezvényét

Az egészségügyi ágazat súlyos humán erőforrás hiánnyal küzd, ennek javítása érdekében a Magyar Kórházszövetség tagkórházaival együttműködésben a kórházakat leginkább érintő probléma, a HR kérdés köré szervezte Őszi Szakmai Napok rendezvényét.

A hagyományteremtő jelleggel elindított rendezvénysorozat célja, hogy mindig a legaktuálisabb probléma köré koncentráltan szervezzen előadásokat, beszélgetéseket annak érdekében, hogy a résztvevők és a szakma is közelebb kerüljön annak megoldásához. Az első alkalommal megrendezett Szakmai Napok várakozáson felüli részvétellel és aktivitással zajlottak a kórházak, a jogalkotó, felügyeleti szervek, valamint a média részéről is.

Az eseménynek különleges aktualitást adott az a nem sokkal korábban az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól a kórházaknak kiküldött levél, amelyben gyakorlatilag létszámstopot rendelt el a fenntartó. Erre reagálva a Magyar Kórházszövetség azonnali egyeztetést kezdeményezett az illetékes államtitkársággal, és a Szakmai Napok rendezvény helyszínén megtartott tanácskozáson a rendezvényen előadó dr. Horváth Ildikó államtitkár asszony már beszámolt a helyzet megoldásáról, amiről a kórházakat emailben értesítették.

Ezt követően a résztvevők közös gondolkozással igyekeztek megoldást találni arra, hogyan lehet élhetőbb környezetet és ígéretesebb jövőt teremteni a minden nehézség ellenére hűséges kollégáink számára, illetve hogyan tudjuk vonzóvá tenni az ágazatot a pályaválasztás előtt álló fiatalok vonatkozásában.

A Szakmai Napok rendezvényt sikerült az eredeti céloknak megfelelően interaktívan tartani, sokan vállaltak szerepet abban, hogy feltegyék a sokakat érintő kérdéseket, és megosszák egymással a legjobb gyakorlataikat. A hagyományos előadásokon túl nagy hangsúlyt fordítottunk a megoldáskereső kerekasztal beszélgetésre, valamint a hallgatóság bevonására, véleményének meghallgatására, kérdéseinek megválaszolására. A rendezvényt a hallgatósággal közösen megfogalmazott javaslatok összeállításával zártuk, amelyet eljuttatunk az illetékes minisztériumhoz.